E-Nieuwbrief Smart Emission 5 oktober 2016: Prijs in verkiezing slimste stad

Overlegtafels Participatieproces E-Nieuwbrief Smart Emission 5 oktober 2016: Prijs in verkiezing slimste stad

Viewing 1 post (of 1 total)
 • Author
  Posts
 • #497

  L. Carton
  Keymaster

  ——————————————————————————–

  Van: smartemission, ru
  Verzonden: woensdag 5 oktober 2016 1:09
  Onderwerp: E-Nieuwbrief Smart Emission 5 oktober 2016

  Beste deelnemer aan burgersensornetwerk Smart Emission,

  In deze E-nieuwsbrief:

  1. Prijs voor project Smart Emission in een verkiezing van de slimste stad.

  2. Uitkomst tussentijdse evaluatie met projectteam: Verlenging project met een jaar, in ieder geval tot eind 2017

  3. Foto’s fietstocht 17 september – link https://www.icloud.com/sharedalbum/#B0SGWBC59t614O

  4. Planning avondcolleges in november

  Nieuws:

  1. Prijs voor project Smart Emission

  Samen met 36 andere projecten was dit project kandidaat voor de verkiezing tot ‘slimste project’ 2016 in een verkiezing van de slimste (binnen-) stad. De 36 projecten kun je hier zien (project smart emission staat helemaal rechts onderaan, als laatste project) : http://slimstebinnenstad.nl/?page_id=978

  Op dinsdag 27 september heeft een jury op het stadhuis van Nijmegen diverse leden van het projectteam, en burgervertegenwoordiging door Frits Ogg en Marga Jacobs, kritisch geïnterviewd over de verschillende aspecten van het project. Paul Geurts gaf een uitgebreide en goed verzorgde presentatie, die inging op aspecten als sensor-ontwikkeling, burgerparticipatie, data-infrastructuur, calibratie, ontwikkeling van viewers, etc. Afgelopen maandag is project Smart Emission uitgeroepen tot winnaar van de prijs “slimste project” van Nederland, in de verkiezing van de slimste stad.

  In de Gelderlander kunt u het nieuwsbericht teruglezen: http://www.gelderlander.nl/regio/nijmegen-e-o/nijmegen/nijmegen-wint-slimste-stad-prijs-video-1.6486674

  Ook op de website van de Radboud Universiteit wordt over de prijs bericht: http://www.ru.nl/fm/actueel/nieuws-0/nieuws/@1053711/nijmegen-wint-slimste-stad-prijs-smart-emission/

  Het juryrapport kunt u hier downloaden: http://slimstebinnenstad.nl/?project=juryrapport-2016

  Overwegingen van de jury in de beoordeling van het Smart Emission project:

  + Goed doordacht, compleet en robuust project, directe impact op de kwaliteit van leven, klaar voor een succesvolle uitrol in andere gemeenten;

  + Gedrevenheid van alle betrokkenen heeft het project doen slagen tegen minimale kosten;

  + Baanbrekende inzet van data science voor de ijking met officiële RIVM metingen;

  + Meedenkende en risico nemende ondernemer;

  + Voortzetting van het project na het geplande einde;

  + Aanzet tot de cultuuromslag bij de gemeente Nijmegen voor de samenwerking met burgers.

  Aanbeveling van de jury:

  – Zoek de samenwerking op om de (commerciële) uitrol te organiseren;

  – Zoek financiële verankering door crowdfunding en ondersteuning RIVM en overheid;

  – Onderzoek en zet debat voort over de juridische en ethische implicaties van het openbaar maken van data, een onderwerp dat bij veel meer pilots aan de orde gaat komen.

  2. Uitkomst tussentijdse evaluatie in projectteammeeting

  Op woensdag 21 september is een projectmeeting geweest waar 3 burgers hebben deelgenomen om de ontwikkeling van het burger-sensor-netwerk te evalueren en te bekijken in hoeverre en hoe men verder zou kunnen met het pilot project. Daar is in ieder geval uitgekomen dat de partijen door willen met een verlenging van het project. De data uit het sensor-netwerk begint nu binnen te stromen, het kalibratieproces loopt nog, en het netwerk is nu uitgerold. Uitgesproken is om in november en december te besteden aan het beschrijven van enkele analyses die met de data gemaakt kunnen worden, en om de resultaten van het project te gaan publiceren. Verder gaat men op zoek naar manieren om een vervolg te kunnen geven. Ook de vertegenwoordiging van stichting STW, die de startsubsidie had verleend, toonde zich positief over de tot nu toe behaalde tussentijdse resultaten. De verschillende consortiumpartijen hebben zich bereid verklaard om in ieder geval de pilot te verlengen tot eind 2017. Ondertussen gaan partijen bekijken of er een vervolg onderzoek mogelijk is.

  In het projectteam (de verschillende consortium partijen die deelnemen aan het project) gaat men nu uitzoeken wat de lopende kosten zijn en wat een goede vorm is om het onderhoud op een goedkope manier uit te voeren. Ook kan de data analyse mogelijk met behulp van burgers, studenten en afstudeerders vervolgd worden in 2017.

  Wat in ieder geval duidelijk is, is dat we de sensoren niet in december 2016 gaan ophalen. Mogelijk is het wenselijk om in te zoomen op bepaalde meetbare fenomenen in de stad, of bijvoorbeeld om bij enkele scholen een extra sensor op te hangen. De gemeente gaat kijken of ze enkele extra sensoren kan financieren hiervoor.

  Aan de aanwezige burgers is gevraagd in hoeverre zij een mogelijke rol zien voor burgers om mede-zeggenschap en mede-eigenaarschap van het sensornetwerk te organiseren, bijvoorbeeld in verenigingsverband of in een andere publiek-private samenwerkingsvorm, samen met de andere partijen in een consortium. Mogelijk kan de Vereniging Leefmilieu hierin een rol spelen, of bijvoorbeeld de wijkplatforms. Wilt u ook meedenken over de organsiatievorm en de rol van de burger en de overheid in een voortzetting van het burger-sensor-netwerk na de pilotfase? Deze vraag zal tevens aan de orde komen tijdens de avondcolleges in november.

  3. De fietstocht op 17 september jongstleden

  De fietstocht was een erg ontspannen zaterdagmiddag. Met mooi weer, een kaart met route, twee fietsen met fietstassen proviand, ging met op pad. In het begin leek het op het vinden van Pokemons, zo dichtbij hingen de sensoren in het stadscentrum. Daarna volgde een uitstapje naar Nijmegen-West en vervolgens een heerlijke stop bij de familie Waas, die koffie, thee en zelfgebakken slagroomsoezen uitdeelden –waarvoor heel veel dank, Susan en Marieke! De fietstocht eindigde met een gezellige borrel bij café de Kazerne. Foto’s van de fietstocht kunt u via deze link zien en downloaden: https://www.icloud.com/sharedalbum/#B0SGWBC59t614O

  De kleurrijke foto’s zijn gemaakt door student-assistent Dylan van Dijk.

  PS. Inmiddels is het student-assistentschap van Freek Thuis overgenomen door masterstudente Zoi Katsamani. Freek Thuis gaat zich richten op zijn roeiverenigingsbestuur. Mevrouw Zoi Katsamani zal een selectie van de sensor-data gaan analyseren, gericht op bijvoorbeeld de Groenestraat, de Vierdaagseweek, een zeer hete week in september, etc. Zij zal in het Engels rapporteren. Bij deze mail is een eerste korte rapportage van Zoi over een beknopte data-analyse over de Vierdaagseweek opgenomen (voor de geinteresseerde, in het Engels beschikbaar). De analyse is het resultaat van een halve dag besteed aan data-download en data-analyse. Deze eerste data-analyse is nog niet gecombineerd met andere data, maar geeft aan in hoeverre de sensor-data significante trends en patronen registreert, en verschil kan onderscheiden in de tijd en tussen sensor-lokaties (onder voorbehoud dat deze verschillen groter zijn dan de meet-onzekerheid die uit het kalibratieproces volgt.)

  4. Planning avondcolleges in november

  Op verzoek van burgers uit het burgersensornetwerk zullen we in November 2 avondcolleges organiseren: 1 avondcollege over geluid, en een ander avondcollege over luchtkwaliteit/emissies. Tijdens elk avondcollege zal, na een college over het fenomeen zelf, ook bevindingen aan de hand van de metingen uit de Smart Emission sensoren aan de orde komen. Deze avondcolleges zullen we proberen in te plannen op twee door-de-weekse avonden in november. Meer informatie over plaats en tijd hopen we eind deze week, en uiterlijk volgende week (14 oktober) te kunnen berichten. Op dit moment worden de agenda’s en de zaalreservering nog voorbereid.

  Op het forum Participatieproces op de website http://smartemission.ruhosting.nl/ zal een update geplaatst gaan worden om ook (een kopie van) deze E-nieuwsbrieven op het Forum te posten.

  Met vriendelijke groet,

  Het Smart Emission projectteam.

  • This topic was modified 4 years ago by  L. Carton.
  • This topic was modified 4 years ago by  L. Carton.
Viewing 1 post (of 1 total)

You must be logged in to reply to this topic.